Ontdek het wijndomein en zijn wijnen

Wijndomein Roonen Bergh

Ontdek het wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh en zijn wijnen

Heerlyckheyt Roonen Bergh is gelegen op de flanken van de Rodeberg. Het heeft de typische bodem van ijzerzandsteen en zavel. Deze zandsteen houdt de warmte vast wat het afrijpen van de druiven bevordert. De zavel is vruchtbaar, goed te bewerken, vochthoudend en doorwortelbaar. De helling zorgt dan weer voor een goede afwatering. Het omringende bos creëert een perfect microklimaat. Deze unieke bodem en de specifieke ligging vormen de perfecte terroir voor het aanplanten van een wijngaard en het vinificeren tot wijn. Voor de aanplant zullen uitsluitend klassieke Franse druivenrassen gebruikt worden. Onze keuze viel op Chardonnay, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Noir en Sauvignon blanc. Er zullen op het domein 12500 wijnstokken geplant worden.

Wil je onze wijn proeven? Bestel gemakkelijk online en krijg hem aan huis geleverd.

Over wijnbouwer Simon Riquiere

Het verhaal van wijnbouwer Simon Riquiere is er duidelijk eentje van ‘de appel valt niet ver van de boom’. De wijnmicrobe kreeg hij van zijn ouders mee. Zelf zijn ze goed thuis in de Châteauneuf-du-Pape-regio.
Als student was Simon getriggerd door wetenschap. Hij studeerde scheikunde in Oostende. Het idee om te starten als jonge landbouwer in de wijnbouw kwam er in 2019. Hij volgde toen een 180-uren stage bij Wijngoed Monteberg. En volgde aan Syntra west een cursus wijnbouwer-wijnmaker. In deze periode groeide het idee om zelf aan te planten. Een idee dat hij in 2020 realiseerde met een eerste aanplant van 3600 wijnstokken.

Als koppel zijn Simon Riquiere en Joke Lemenu de bezielers van de webshop www.wijnenuitheuvelland.be die de Heuvellandse wijnen promoot. In die hoedanigheid werken ze nauw samen met hun collega-wijnbouwers uit de regio.

Wijnbouw is mijn grootste passie. Het is mijn fulltime job en op termijn wil ik 20.000 flessen Roonen Bergh-wijn produceren.

Simon Riquiere, Wijnbouwer Roonenbergh

De wijnstokken en het terroir

Het Heuvelland is een erkende wijnregio en mag de titel BOB Heuvelland voeren. BOB staat hier voor ‘beschermde oorsprongsbenaming’. Dit betekent onder andere dat Heuvellandse wijnen enkel uit lokaal geteelde druiven mogen worden gemaakt. Het unieke terroir geeft de Heuvellandse wijnen een duidelijk karakter.

Op het domein zal je enkel Franse druivenrassen aantreffen: Chardonnay, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Pinot Meunier. In functie van het rijke terroir koos Simon voor een couderc 3309 onderstam en voor één variëteit SO4. Het klimaat bepaalde de bewuste keuze voor klassieke variëteiten.

Simon legt uit: “Sommige variëteiten hebben een bepaalde hoeveelheid zonlicht nodig om te kunnen afrijpen. Het zuiderse klimaat schuift op in onze richting. Daarom koos ik voor de typische Champagne-variëteiten. In de Champagne wordt het te warm voor Pinot Noir, terwijl ons klimaat nu ideaal is om deze soort te verbouwen. Ook Pinot Blanc (de witte Pinot Noir), Pinot Meunier en Chardonnay gedijen bij ons zeer goed. Auxerrois is ook van de pinot-familie, maar deze druif verliest snel zijn zuren bij de afrijping. Ik laat dit proces gebeuren om nadien af te blenden met Pinot Blanc, omdat deze wel mooi zijn zuren behoudt. “

“De Sauvignon Blanc werd aangeplant als proefveld. Dit is een variëteit die meer zonlicht nodig heeft. Met dit proefveld onderzoeken we of Sauvignon Blanc goed kan afrijpen in Heuvelland. Met deze druif werk ik op zeer laag rendement. We behalen topkwaliteit.”

In totaal staan er nu een goeie 11000 ranken. Specifiek gaat het om:

 • 1950 Auxerrois
 • 2200 Pinot Blanc
 • 1700 Pinot Meunier,/li>
 • 1800 Pinot Noir,/li>
 • 650 Sauvignon Blanc,/li>
 • 3100 Chardonnay

Verder zijn we ook actief op andere locaties. Zo werken we samen met Wijngoed Monteberg mee aan de uitbreiding van Heuvellandse wijngaarden. Wij doen het volledig onderhoud, begeleiden de investeerders en verwerken de druiven voor de klant.

Wil je onze wijn proeven? Bestel gemakkelijk online en krijg hem aan huis geleverd.

Onze wijnen

Roonen Bergh Primum

De Roonen Bergh Primum is een stille witte wijn en het resultaat van de eerste oogst van de Chardonnay, Auxerrois en Pinot Blanc druivenranken die in 2020 aangeplant werden op de flanken van de Rodeberg. Deze eerste botteling was beperkt tot 700 flessen.

 • Naam: Roonen Bergh Primum
 • Jaargang: 2021
 • Assemblage: Chardonnay, Auxerrois, Pinot Blanc
 • Vinificatie: manuele oogst; volle trossen zacht geperst; gevinificeerd op inox en na de gisting nog 6 maanden op de fijne lies gehouden; gefilterd
 • Kleur: lichtgeel, helder
 • Neus: zuiver met aroma’s van citrus, sinaasappelzeste, bloesems en steenfruit
 • Mondgevoel: knapperig, fris, mineraal en fijne zuren. Mooie spanning en fraîcheur. De afdronk is perfect in balans met de nodige fruitdensiteit en lengte.,/li>
 • Gastronomie: aperitief, frisse salades, gevogelte, visgerechten
 • Serveertemperatuur: 7 – 10° C

Wat ik leuk vind aan deze wijn, is dat hij niet verborgen is achter wannabe bourgogne of teveel vat. Ik proef een mooie frisheid, net, puur, rechtlijnig, rechtdoor. En surtout de lengte van de smaak vind ik opmerkelijk. De toekomst van dit wijndomein is verzekerd.

Pieter Verheyde, topsommelier & zaakvoerder van Restaurant Terminus in Abele

De toekomst brengt nog zoveel moois

De opvolger van onze succesvolle Primum komt er half 2023. Daarnaast brengen we dan ook de eerste Heuvellandse Sauvignon Blanc wijn naar de markt. De oogst van 2023 zal een eerste opbrengst Pinot Noir geven. Het is nog te vroeg om te zeggen wanneer we deze precies zullen lanceren, maar we kunnen wel vertellen dat we gaan werken met open fermentatie op houten vaten en de nodige houtlagering. In 2024 plannen we de opstart van mousserende wijnen. We verwachten de eerste fles hiervan op de markt te brengen in het voorjaar van 2027.
Bovendien bouwen we van elke oogst een stock aan reservewijnen op. Deze gaan we verwerken in onze stille en mousserende wijnen met het oog op meer complexiteit.

Op de hoogte blijven van events en rondleidingen? Volg ons op Facebook of check onze kalender.